200 post - O "solnej śwince"

poniedziałek, lutego 01, 2016

Ceramiczny garnek solny Le Creuset

„(…) żeby kogo poznać w doli i w niedoli,
Trzeba z nim zjeść beczkę soli”. (Jan Brzechwa) 

Na mój pierwszy Le Creuset natrafiłam przypadkowo - na wyprzedaży blogowej. Urzekł mnie kształt i kolor miętowo-niebieski, mój ulubiony. Cena ostentacyjnie okazyjna, nie wahałam się ani chwili. Choć garnuszek sprzedawany był jako pojemnik na zmywaki kuchenne, od razu wiedziałam, że służyć ma do przechowywania soli. Widywałam już podobne wcześniej. Obecnie funkcję tę pełni u mnie nowoczesny ceramiczny (biały) pojemnik z bambusową klapką z Home and You. 

Pokazany przeze mnie pojemnik na sól "Le Creuset stoneware salt crock" (LC ceramiczny garnek solny) pochodzi z firmy Le Creuset produkującej doskonałe garnki żeliwne i ceramiczne.
Postanowiłam pokazać swój niedawny nabytek, tym bardziej, że można go zaliczyć do solnych świnek (Salt Pigs).



Salt Pig to duża wersja solniczki kuchennej  przeznaczona do codziennego składowania soli w kuchni. Są one mniej więcej cylindryczne lub jajowate, czasem przypominają trochę stare hełmy nurków z zaokrąglonym szczytem, płaskim podłożem (dnem), uchwytem na górze i szerokim okrągłym otworem (porównywanym do ust) z jednej strony.
Otwór na boku zapewnia szybki dostęp do soli. Góra i otwór zapobiegają osiadaniu kurzu i wnikaniu wilgoci. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od tego, że gdy spojrzy się na klasycznie zbudowaną Salt Pig z boku dostrzeże się podobieństwo do tylnej połowy świni.

Klasyczny design powoduje utrzymanie suchości soli nawet w warunkach dużej wilgotności z jaką mamy do czynienia w kuchni. Niektórzy ludzie uważają, że to ze względu na nieszkliwione wnętrza niektórych solnych świnek. Jednak wiele (najwięcej) z nich ma jednak szkliwione wnętrza, a sól pozostaje zawsze sucha.



W rzeczywistości, John Hudson, angielski garncarz, historyk żywności i wykładowca, ostrzegał: "Strzeż wszystkie nieszkliwione zestawy solne [inaczej: salt kit], zwłaszcza z terakoty ponieważ sól atakuje organizm (ich strukturę, przyp. D.) i powoduje odpryskiwanie (łuszczenie się) i w końcu (ich) rozpad ". [1]
Notabene preferował bardziej nazwę - zestaw solny, niż rozpowszechniający się obecnie - solna świnia.

W XIX wieku do pojemnika dodawano często uchwyt (pętlę) i gałkę u góry.

Warto zauważyć, że sól drobnoziarnista nie zawierająca środków zapobiegających zbrylaniu może nieznacznie zlepiać się na powierzchni podczas bardzo wilgotnej pogody. Szczególnie jeśli nie jest używana przez pewien czas, wystarczy wtedy niewielkie poruszenie by znowu była sypka.






Solne świnie występują w różnych rozmiarach, są wykonywane z różnych materiałów. Niektóre z nich z porcelany, inne z ceramiki. Większość posiada w komplecie drewniane miarki (łyżki), które mają objętość dokładnie 1/4 łyżeczki soli, co jest przydatne do szybkiego precyzyjnego pomiaru dawki soli do różnych receptur.


Gdy potrzebujesz dodać soli podczas gotowania, łatwo można dotrzeć do dużego otworu w Salt Pig i złapać szczyptę soli. Większe świnki mają większe otwory i łatwiej dotrzeć do ich wnętrza. W przypadku mniejszych, lepiej użyć łyżki czy miarki lub przechylać je, by łatwiej dotrzeć do soli palcami.

Wiele osób uważa, że jest rzeczywiście łatwiej kontrolować ilość używanej soli, gdy bierze się szczyptę, a nie wysypuje z pojemniczka, a więc używa się wtedy mniej soli. Większość osób trzyma pojemniki w górnej części pieca lub na blacie w jego pobliżu, w celu szybkiego dostępu. Jest to praktyczniejsze niż przechowywanie ich w szafie. Wiele osób ma także kilka takich Salt Pigs, dla różnych rodzajów soli.

Wybór świnek solnych z różnych firm:
Emile Henry - elegancki styl, prostota, różne kolory
Nigella Lawson - nowoczesny styl w kształcie jajka w pięknym niebieskim kolorze i nie tylko takim
Le Creuset - styl klasyczny z górnym uchwytem

_____
[1]  Hudson, John. In White, Eileen. Ed. Feeding A City: York. Totnes, Devon: Prospect Books. 2000. Chapter 7.

Zobacz także

1 komentarze

  1. Daniela, dwusetny post? Gratulacje!
    Udało Ci się kupić bardzo ładną solniczkę. Z wymienionych znałam do tej pory tylko tą od Nigelli. O salt pig marzę za każdym razem, gdy muszę walczyć z pokrywką od mojego pojemnika na sól ;)

    Trzymaj się ciepło!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń